Manewry polowe

Więcej...

Konferencja Sadownicza

Więcej...

Kurs Kombajnistów

Więcej...

Konfekcjonowanie i sprzedaż

Więcej...

Kurs kombajnistów - trwa nabór

Więcej...

PROW 2014-2020

Odzyskaj VAT

Kurs operatorów kombajnów zbożowych

Badania rolne w 2017 r.

Więcej...

Pride of Poland

 

Konferencja wojewódzka "Innowacje technologiczne w produkcji malin i truskawek"
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 21 marca 2017 08:35

W dniu 14 marca br. w siedzibie Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbyła się konferencja wojewódzka „Innowacje technologiczne w produkcji malin i truskawek”. Licznie przybyłych producentów malin i truskawek oraz doradców i wykładowców powitał dyrektor LODR w Końskowoli Sławomir Plis. Wiodący wykład na temat przydatności nowych odmian maliny, jeżyny i truskawki do uprawy w warunkach Polski przeprowadziła dr Agnieszka Orzeł z pierwszej w Polsce prywatnej Hodowli Roślin Jagodowych Niwa w Brzeznej.

Na terenie UE ochroną prawną objęte jest 115 odmian pochodzących z 13 krajów, jednak nie wszystkie odmiany nadają się do uprawy w polskich warunkach klimatyczno-glebowych. Poszukiwane są odmiany zarówno owocujące na dwuletnich pędach jak i owocujące na jednorocznych pędach, spełniające wymagania pod względem plenności, zimotrwałości, jakości owoców oraz mało wrażliwe na choroby grzybowe, a w szczególności odporne na wirusy. O ile możliwa jest ochrona plantacji przed chorobami grzybowymi to nie można zwalczyć wirusa. Dużym problemem w uprawie malin jest wirus krzaczastej karłowatości (RBDV). Obiecująco w kwestii odporności na tego wirusa zapowiada się polski klon hodowlany Delicja o wyjątkowo smacznych owocach, jak zapewniała prelegentka.

O nowościach w ochronie malin i truskawek mówił Józef Misiura z firmy Bayer. Oprócz standardowych środków chemicznych do zwalczania chorób i szkodników, firma stawia na preparaty naturalne. W ofercie firmy znajduje się biologiczny preparat Serenade ASO, polecany do zwalczania chorób bakteryjnych i grzybowych. Zaletą tego preparatu jest brak pojawiania się odporności, nie ma również okresów karencji i prewencji, ani też ryzyka pozostałości substancji aktywnej w owocach. Drugim naturalnym preparatem jest Emulpar 940 EC przeznaczony do zwalczania takich szkodników jak przędziorki, mszyce, wciornastki. Może on być stosowany w różnych terminach, ze względu na brak karencji również w terminie przedzbiorczym.

Prelekcję o innowacyjnych metodach stymulacji i wzrostu odporności roślin jagodowych miał Krzysztof Komisarczuk z firmy Amagro. Według prelegenta w warunkach stresu środowiskowego, takiego jak susza, niska jak i wysoka temperatura, zasolenie, zahamowania wzrostu przez herbicyd sprawdzi się Megafol – biostymulator o funkcji przeciwstresowej i aktywator wzrostu. W asortymencie firmy znajdują się również inne ciekawe preparaty naturalne, np. do stymulacji kwitnienia i zawiązywania owoców, zwiększające aktywność fotosyntezy, a przez to poprawiając produktywność roślin. Również w naturalny sposób można poprawić wybarwienie owoców, ich smak, przyspieszyć dojrzewanie oraz wydłużyć okres ich przechowywania.

Bardzo ciekawy wykład o wapnowaniu gleb, rodzajach nawozów wapniowych, ich pochodzeniu i odmianach przeprowadził Marek Tyrajski z firmy Omya. Wapnowanie nie tylko zmienia odczyn gleby, ale także zwiększa dostępność fosforu, magnezu, wpływa korzystnie na aktywność mikrobiologiczną w glebie, poprawia także stosunki powietrzno-wodne przez tworzenie struktury gruzełkowatej. Po wapnowaniu zwiększa się również zawartość próchnicy w glebie. Prelegent podkreślił wyjątkowe właściwości kredy nawozowej pochodzenia naturalnego związane z jej młodym wiekiem, czego wynikiem jest wyjątkowe rozdrobnienie i miękkość. Strukturę kredy określa się jako amorficzną zbudowaną z ogromnej ilości zwapnionych glonów i skorupek jednokomórkowców. Cechy te wyróżniają kredę wśród innych wapieni i umożliwiają produkcję nawozów o dużej rozpuszczalności w roztworze glebowym i szybkim działaniu odkwaszającym.

Bardzo praktycznych informacji o zasadach nawożenia i potrzebach nawozowych roślin jagodowych można było wysłuchać na wykładzie dr Andrzeja Grendy z firmy Yara. Zwrócił on uwagę jak ważnym aspektem w prawidłowym i racjonalnym nawożeniu jest systematyczne wykonywanie  analiz gleby. Na podstawie zawartości składników w glebie oraz potrzeb pokarmowych danego gatunku dobiera się dawki nawozów mineralnch. W ofercie firmy są zarówno nawozy doglebowe, dolistne oraz przeznaczone do fertygacji. Jest to metoda powszechnie stosowana w uprawie pod osłonami, ale również coraz częściej wykorzystywana w uprawach polowych.  Duża część plantacji malin i truskawek posiada nawadnianie kropelkowe. Łącznie z wodą podaje się też nawozy. Prelegent omówił jak przygotować pożywkę, w jakich stężeniach, jak często należy prowadzić fertygację i jakie dawki nawozów stosować.

O szerokim zastosowaniu agrowłóknin w uprawie maliny i truskawki mówił Tomasz Poliszak z firmy Agrimpex. Polecane są do : zabezpieczania roślin przed niskimi temperaturami w zimie, oraz działaniem wysuszających wiatrów, wczesnowiosennego okrywania plantacji truskawek i malin. Chronią rośliny przed przymrozkami, wahaniami temperatury, a także przyczyniają się do przyspieszania owocowania i bardziej wyrównanego wzrostu roślin. Agrowłókniny te różnią się grubością co decyduje o ich przeznaczeniu. W ofercie firmy są również agrowłókniny ściółkujące o gramaturze 50g/m2 stosowane są do ochrony upraw przed chwastami, co ogranicza stosowanie herbicydów.

Alicja Pawlak-Zdziechowska